2013. augusztus 16., péntek

Az ingatlan értékesítés első lépése - A DÖNTÉS: El szeretném adni a lakásom.


Bármily furcsán is hangzik, de az ingatlan eladás első lépése, hogy megszületik a döntés: "El akarom adni a lakásom!" 
Ingatlan eladás előtt a következőket kell mérlegelni:
  • Mi a célom az eladással?
  • Mikor van szükségem az eladásból származó pénzösszegre?
  • Ha azt az ingatlant kívánom értékesíteni, amiben lakom, akkor elégedett vagyok-e a jelenlegi lakhatásommal és körülményeimmel vagy éppen azért kívánom eladni azt, mert nem, vagy rákényszerülök valamiért?
  • Kell-e és ha igen miben kell változtatni a körülményeimben, hogyan tehetném meg ezt?
  • Miért szeretném eladni? Mi a motivációm? Hová szeretnék továbblépni? Mi a következő lépés?
  • A jelenlegi helyzetemben mi volna a legjobb megoldás? 
Abban azt hiszem minden ingatlan-eladóval egyetértünk, hogy a lehető legtöbbet szeretné kapni az ingatlanért, ami a piacon elérhető, azonban az időfaktor nem ennyire egyértelmű:
  1. Ha nem sürgős az eladás:
„Nekem mindegy mikor adom el, nem hajt a tatár, kivárom míg megjön a vevő…”
Ha csak próbálkozik, de nem határozta el magát, hogy mit is szeretne csinálni az eladás után, nincsenek konkrét tervek, akkor gyakorlatilag nincs esély az eladásra, belül még ragaszkodik hozzá, nem is akarja eladni az ingatlant a tulajdonos. A megszokás nagy úr, sokan nem szeretnének kilépni a komfortzónájukból, vagy esetleg nem is tudják merre induljanak. A bizonytalanoknak és a tanácstalanoknak sok hasznos információval szolgálhatok, amik segíthetnek előbbre lépni!
Két alapeset létezik: az egyik, hogy azt az ingatlant adná el, amiben éppen él. Tisztázni kell, hogy mi az oka, hogy el szeretné adni?! A másik esetben valamely más ingatlantulajdonról van szó (2. lakás, nyaraló, örökölt ingatlan stb.). Itt is tisztázni kell az okot. Ha nem most adom el, hasznosítom-e addig? Ha nincs rá szükségem, és csak a pénzt viszi, állandó bosszankodás tárgya és tennivaló forrása, akkor valóban jobb megválni tőle.
Mindkét esetben át kell gondolni, hogy kényszerből kell megválnom tőle, vagy önszántamból, mert szeretnék továbblépni, megváltozott az élethelyzetem, racionalizálni kívánom a kiadásaimat, nincs már rá szükségem, másra van szükségem. Ha mindezek tisztázásra kerültek, akkor kialakítható egy koncepció, majd a stratégia megvalósítása nyomán sikerülhet az ingatlan eladás.
Azonban ezekben az esetekben is egyszer csak sürgőssé válhat az eladás, és akkor már ott van a rossz kezdet, a korábbi piacra lépés rossz stratégiája, a rossz első benyomás, a rossz tapasztalat, ami alapján arra következtethetünk, hogy az adott ingatlan eladhatatlan, pedig csak rossz szemlélettel álltunk neki az értékesítésnek. Az elvesztegetett időt már semmi sem hozza vissza, de mindig van megoldás, a stratégia megváltoztatása, illetve egy új eladási koncepció kidolgozására mindig van lehetőség.
  1. Ha sürgős az eladás:
Megváltoztak a körülmények, tovább szeretne lépni? Összeköltözés, szétköltözés miatt nagyobb vagy kisebb ingatlanra lenne szüksége? Kirepültek a gyerekek és már nem érdemes fenntartani a nagy házat? Vagy egyszerűen már nem ott szeretne lakni, ahol most él? Vagy máshol kapott munkát és jó lenne annak közelében lakni, esetleg külföldre költözik? Vagy pénzügyileg már nem tartható a helyzet?
Ha tehát jó lenne mihamarabb eladni az ingatlanát, akkor érdemes minden követ megmozgatni, azaz a tökéletes megoldást alkalmazni az eladás sikere érdekében!

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a mai ingatlanpiaci helyzetben, ahol az eladott lakások száma drámaian lecsökkent, a kereslet visszaszorulása miatt az árak is jelentősen mérséklődtek, több kell, mint várni a csodát! 
Mi az, amit megtehetünk az ingatlanunk eladása érdekében?
Érdemes alkalmazni a home staging + a profi fotózás + az adott ingatlanra szabott értékesítési marketing hármasát. Ezzel megtett mindent, ami lehetséges, s így az eladás nem lehet kérdéses!

Tapasztalatom szerint az ingatlant eladni szándékozók miután eljutottak oda, hogy valóban szeretnék értékesíteni az ingatlanjukat (jellemzően hónapok leforgása alatt), további hónapok telnek el úgy, hogy tudják, lépni kellene, de nem tudják hová forduljanak! Illetve nem tudják, hogy mi a teendő. De legalábbis nem ismerik azt az újfajta közelítési módot, amire a mai piacon szükség van a sikeres értékesítéshez. Aki ezeket a sorokat olvassa, jó helyen jár! 
Az a legszerencsésebb helyzet, ha még csak a folyamat előtt áll, mert egyből a leghatékonyabb komplex módszerre talált rá! Azonban akkor se keseredjen el, ha már hónapok óta próbálkozik és rögös út vezetett idáig, mert most itt van, megérkezett és megtalálta azt a módszert, ami igazán beválik
"Mert ingatlant eladni másképp is lehet!"   
🎁 Szeretnék minden Home Staging iránt érdeklődő vagy már elkötelezett számára egy INGYENES 10 részes Home Staging minikurzussal kedveskedni!

Ha korábban még nem iratkoztál fel, most megteheted itt, így 20 napon át betekintést kaphatsz a Home Staging rejtelmeibe 10 részes tananyagunkkal, ráadásul a 10. rész végén a kitartóaknak egy NAGY MEGLEPETÉSSEL is készülünk.

Sőt a továbbiakban első kézből értesülhetsz az aktuális kedvezményes Home Staging képzési lehetőségeinkről is, így biztosan nem maradsz le semmiről, ami fontos Számodra!

Jó tanulást, kezdjünk bele most! Kattints ide 👉 http://msp-design.hu/ingyenes-minikurzus-feliratkozas/

1 megjegyzés: