2013. november 6., szerda

Home staging - valódi értéknövelés vagy csak egy illúzió, ami elillan?

A home staging célja: a lakásban rejlő potenciál kiemelése

A home staginggel kapcsolatban sokszor felmerül, hogy az egész csak szemfényvesztés, hogy a vevő ugyanazt a lakást veszi meg így vagy úgy, ezért nincs is jelentősége. Ám attól függően, hogy a home staging milyen méreteket ölt, a felkészítés során különböző mértékű értéknövekedés érhető el. 
Abban az esetben, ha az értéknövekedés nem szembetűnő, azaz nem tudjuk jelentősen megnövelni az ingatlan eladási árát, a home staging alkalmazásával a legfontosabbat mégis elérhetjük: ELADJUK A LAKÁSUNKAT a lehető leggyorsabban és a legjobb áron!

Eladóként számunkra egy a cél: megtalálni azt az egyetlen vevőt, aki megveszi a lakást, és örömét leli benne! A cél legyen mindig az, hogy valami jót adunk neki! A Home staginggel nem félrevezetni akarjuk a vásárlókat, hanem meg szeretnénk mutatni a lakásban rejlő lehetőségeket, megmutatni az ingatlan legjobb arcát! Nézzünk csak néhányat a home staging tippek közül, milyen értéknövekedés érhető el általuk, és mekkora az illúzió-faktor?

1. Ha összepakolunk, rendet rakunk, elpakolunk és kitakarítunk (ami a legeslegegyszerűbb és legfontosabb home staging tipp) nem fogunk senkit sem becsapni, egyszerűen rendezettebb és vonzóbb lesz az összkép, igényesebbnek, bizalomgerjesztőbbnek mutatkozik a lakás és a tulajdonosa is, és legfőképpen a lakásban rejlő lehetőségek jobban megmutatkoznak, mert így nem vonja el az érdeklődő figyelmét a rendetlenség, a káosz és a kosz!

2. Amennyiben elvégezzük a szükséges kisebb javításokat (másik alapvető home staging feladat), a vevő megint csak jobb lakást kap, az Eladó a szerződésben úgyis szavatol a lakás működőképességéért.

3. Azzal, hogy átrendezzük a bútorokat, szellőssé tesszük a teret, felkapcsoljuk a villanyt, beengedjük a fényt a lakásba: a lakás adottságait emeljük ki, megmutatva mindazt, ami akkor is ott van, ha kiürítjük a lakást, és átadjuk azt új tulajdonosának, vagyis ezzel sem tévesztjük meg a vevőt.

4. Azzal, hogy a színeket a megfelelően választjuk meg, hogy tiszta, világos, tágas hatást érjünk el az új tulajdonos is jól jár, hiszen végeredményben a legtágasabb, legkellemesebb látványt elérő árnyalatot használjuk, amiben a lehető legjobban érezheti magát a vevő is. 
A színnel kapcsolatban persze lehet ízlésbeli eltérés, azonban a home staging folyamán választott színek teljesen semlegesek, a legtöbb ember számára tetszetősek, az extrém ízléssel rendelkezőknek azonban ott van a lehetőség saját maguk kibontakoztatására! Ettől még egy újrafestett lakás tiszta lesz, új érzetet kelt, szívesebben költöznek bele, azt az érzést nyújtja: itt már semmit sem kell csinálni, minden készen áll a költözésre! És valóban! Hisz a legtöbben már semmivel sem szeretnének bajlódni, elég nekik a költözéssel járó macera, és az változással együtt járó lelki trauma feldolgozása!

5. Az itt felsorolt néhány home staging fogás tehát semmiféle rossz érzést nem generálhat a vevőben a későbbiek során. Egy valami azonban hiányozhat: a szép és megfelelő méretű bútorokkal, harmonikusan berendezett, újravarázsolt terekkel megkomponált enteriőrök együttese, amennyiben az eladással egy időben a lakás kiürítésre kerül.
Az új tulajdonos az üres lakással szembesülve csalódott lehet. Hisz csak ekkor lehet megérezni a harmonikus terek hiányát! Amíg ott volt, addig nem is tudják, hogy ez mennyire fontos! Mert az a rendkívüli érzelmi hatás, amit a tökéletesen felkészített lakás képe nyújt szertefoszlik. Általában a legegyszerűbbnek kinéző dolgokat a legnehezebb megalkotni! Így van ez a harmonikus látvánnyal is!
A vevő az üres lakás láttán szembesül a valósággal, hogy ez is csak egy lakás (ám jó lakás, az adottságai, elhelyezkedése, mérete mit sem változott), amibe életet kell lehelni, ugyanis üresen csak a 4 fal van, és a kongó tér. Életet és életérzést vinni a térbe, ennek megjelenítése a magasabb szintű home stagingnek a feladata. Persze általában elérhető a teljesen berendezett lakás is, a megfelelő áron, meghagyva a vevő által vágyott életérzést is! Vagy ami még jobb a vevő saját igényeinek megfelelő teret hozunk létre, de ez már elvezet a LAKBERENDEZÉShez, ami nem tartozik szorosan a home staging témához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése